Renovera och ta bort färg på gamla fönster

Funderar du på att renovera fönster på ditt hus, eller återbruka gamla fönsterbågar? Jättebra idé tycker vi! Här på Speedheater värnar vi om att ta tillvara på originalfönster och nyttja befintliga resurser. På så vis sparar vi inte bara i plånboken men också på vår miljö och omgivning. Och kanske bäst av allt, gamla fönster är oerhört vackra och bidrar till husets hantverk och karaktär.

Oavsett om du är nybörjare eller proffs ser Speedheaters produkter till att din fönsterrenovering blir både snabb, rolig och giftfri! Vi har verktygen du behöver för att på bästa sätt förbereda materialet och komma åt i alla skrymslen och vrår – dessutom behöver du inte oroa dig för att skada underlaget eller utsättas för hälsofarliga ångor medan du renoverar fönstren.

Steg för steg

Fönsterrenovering – såhär gör du!

Renovera fönster kitt och färg

Steg 1

Förberedelser av gamla fönster

Nedplockning, uppmärkning och karmarbete

 • Använd skyddshandskar och skyddsglasögon när du handskas med glas.
 • Se över beslag, vilka fungerar, vilka behöver lagas eller bytas ut?
 • Finns det ojämnheter i bågen? Markera och åtgärda direkt eller efter nedmontering.
 • Märk upp gångjärn, bågar och fönster innan nedplockning. Glas och karm är unika och bör matchas ihop så som de suttit från början. Skriv upp vart de har suttit eller skall sitta och märk ut vilka delar som hör till respektive fönster samt vad som är in – resp. utsida.
 • Montera ner fönster och lägg på en plan yta. Förslagsvis med en skyddspapp under för att samla upp smuts och eventuella glasflisor.
Se produkter

Steg 2

Värm upp och skrapa bort gammal färg

 • Använd Speedheaters färgskrapor och värmesystem för att mjuka upp och skrapa bort kitt och färg i dåligt skick.
 • För att göra färgen och kittet mjuk på enklast sätt används infrarött ljus innan skrapningen. Färgen värms på så sätt inifrån, och kommer aldrig upp i så höga temperaturer att trät tar skada. Vi rekommenderar Speedheater Cobra eller Speedheater Rapid Slim för en så lättarbetad, giftfri och skonsam färgborttagning som möjligt. Speedheater Cobra lämpar sig väl för mindre ytor, medans Speedheater Rapid Slim täcker större ytor på en gång.
 • Var rädd om glaset – behöver du gå nära ytan bör värmen inte riktas direkt mot oskyddat glas. Vår rekommendation är att använda aluminiumfolie runt en kartongbit eller likvärdigt som skydd. Vid kittborttagning kan maskinen vinklas i riktning mot och tätt intill kittet, på så vis styrs värmen mot kittet och det är mindre risk att glaset går sönder. 
 • Ta bort den nu mjuka färgen med en färgskrapa som passar profilerna på dina bågar. Till de flesta fönster rekommenderar vi en Bumerangskrapa med olika profiler på de olika sidorna. Du får bäst resultat om du drar färgskrapan mot dig med ett lätt tryck mot trät.
 • För att ta bort det gamla kittet så lossar du det från fönsterbågen med ett kittstämjärn med stödhjul. Då kan du kontrollerat avlägsna fönsterkittet utan att skada varken trät eller glasrutan. Lossa därefter kittet från glaset med hjälp av en kittskrapa som skjuts utmed glaset.

Se vår instruktionsvideo nedan för en grundlig genomgång på hur du går tillväga vid fönsterrenovering.

Se produkter
Måla fasad och fönster

Steg 3

Måla och kitta om fönstren

 • Slipa alla återstående ytor till en matt finish för att den nya fönsterfärgen ska få bra fäste.
 • Kontrollera bågarnas virkeskvalitet och laga om det finns rötskador. Om virket i falsen är mycket uttorkat eller grått är det bra att grundolja. Se till att det torkat in ordentligt innan kittning.
 • Kontrollera att fukten är lägre än 15% innan du börjar måla fönstret.
 • Schellacks stryks i kittfalsen för att förhindra att träet stjäl oljan i kittet.
 • Därefter grundmålas bågarna innan fönsterrutor och beslag sätts tillbaka.
 • Falsens underdel täcks av kittmassa och glasskivan trycks försiktigt ned och pressar ut kittet på baksidan. Spika försiktigt i glasstift och skydda glaset med tejp. Kittmassa läggs ut längs med en hel sida i falsen, därefter används en kittkniv för att dra snett mot kanten för att trycka till och jämna ut massan mot rutan. Upprepa behandlingen runtom hela rutan. Låt sedan kittet torka helt innan målning. 
 • Se över karmar, foder och fönsterbänkar, skrapa och måla där det behövs.

Instruktionsvideo - renovera fönster

IR-lampa ger minskad risk för skador på underlaget

Fönsterrenovering kräver tålamod och precision, men med våra verktyg blir arbetet effektivt och minimerar riskerna att skada glas och träunderlag. Att enbart arbeta med skrapor är onödigt slitsamt och riskerar dessutom att förstöra underlaget med repbildningar. I många fall sitter det vackra handblåsta glas i gamla fönster som är sköra och behöver varsam hantering. Vår infraröda teknik är speciellt framtagen med temperaturer som minskar risken för skador på både glas och underlag.

Flexibla verktyg som tar bort både färg och kitt

Med Speedheater kan du snabbt mjuka upp och avlägsna både kitt, flagnande färg och mögel, och samtidigt torka ut eventuell fukt i fönsterbågen. Det är det här vi menar med att kunna arbeta effektivt! Ett verktyg för hela renoveringen av kittade fönster. Med våra produkter kan du på bara några sekunder avlägsna färg skonsamt hela vägen ner till underlaget. Det är alltid det understa lagret målarfärg som kommer avgöra hur bra resultatet på framtida färglager blir. När färg och kitt värmts upp blir det mjukt och lätt att skrapa bort utan att skada underlaget.

Måla och kitta om direkt utan väntetid

På bara några minuter är ytan ren och målningsbar. Tekniken vi har tagit fram innebär att ytan direkt efter behandlingen är torr och normalt tempererad, vilket innebär att du slipper väntetid och kan måla direkt!

Miljövänlig och hållbar teknik för renovering av fönster

Att använda infraröd teknik vid färgborttagning är skonsamt för både dig och miljön. Med våra produkter slipper du hantera kemikalier och belasta både din arbetsmiljö och vår gemensamma levnadsmiljö  Vår IR-teknik ser till att färgborttagningen är fri från giftiga ångor. Inte nog med det – våra produkter håller en mycket hög kvalité, lång hållbarhet och kommer finnas med dig under många renoveringar i framtiden.

Speedheater IR System

Speedheater Cobra

3,499.00 kr

Färgskrapor & blad

Kittskrapa

199.00 kr

Färgskrapor & blad

Panelskrapa

369.00 kr

Kontakta oss för personlig rådgivning

Speedheater är ett företag som utvecklar, tillverkar och säljer produkter och systemlösningar för färg-, kitt- och lackborttagning. Vi är ett företag som i varje led tänker på att underlätta och effektivisera för metoden att ta bort färg. Speedheater IR System är en metod som både är miljövänligare, säkrare och mer prisvärd än alla andra metoder för att ta bort färg. Välkommen att kontakta oss för kostnadsfri offert på vår oslagbara metod för att värma bort färg från såväl fasaden, båten, möbeln eller bilen.  

Renovera kittade fönster