Giftfri båtrenovering med skonsam och säker färg- & lackborttagning

Det kan finnas olika anledningar till varför det är läge att renovera en båt. Kanske är det dags för en uppfräschning inför sommaren eller är båten i behov av en totalrenovering? En båtrenovering kan vara lite komplicerad, allra helst om båten har en färg med giftiga ämnen som biocider. Men på den här sidan så har vi samlat massa tips och viktiga saker att tänka på.

Det finns många metoder att ta bort färg men det är svårt att slå Speedheaters IR-teknik som löser jobbet giftfritt och betydligt snabbare än andra metoder. Speedheaters IR-system tar bort flera lager färg och lack på bara några sekunder. Dessutom behöver du inte oroa dig för farliga ångor, frisläppta gifter eller riskera att skada ytan.

Renovera båten utan att frigöra gifter i miljön

Att vårda vår miljö och vårt vatten är en oerhört viktig del när det kommer till din båtrenovering. Många båtar är målade med färg som är farlig för både dig och omgivningen, framförallt om den innehåller biocider.

Vad är biocider? Biocider är ett bekämningsmedel för att kontrollera skadliga organismer. Det är mycket effektivt mot påväxt av tex alger och havstulpaner på båtskrovet, men om biociderna kommer ut i vattnet kan de skada andra vattenlevande organismer. Det finns idag bottenfärger utan biocider, eller så kan man mekaniskt, dvs för hand, ta bort påväxten några gånger varje säsong. Men väldigt många båtar har ändå färg med dessa farliga ämnen i.

Vi på Speedheater erbjuder färgborttagning med IR-system som ser till eventuella giftiga ämnen som biocider eller bly i färgen aldrig frigörs. Du behöver heller inget lösningsmedel eller liknande. Tryggt för både dig och miljön. Och inte nog med det – vår färgborttagningsteknik är skonsam mot din båt och minimerar risk för skador på underlaget.

Utan skadliga färger på din båt minskar risker för giftiga ämnen som skadar vattenmiljön och även för de människor som badar eller vistas i närheten som annars kan exponeras för de giftiga ämnena. Gamla krackelerade färger gör dessutom att båten får sämre fart.

Oavsett om du är proffs eller nybörjare kommer Speedheaters produkter hjälpa dig att ta bort färg snabbt, effektivt och giftfritt! Vi har verktygen du behöver för att på bästa sätt förbereda materialet och arbeta dig igenom både trånga skrymslen och stora ytor snabbt. Du behöver inte oroa dig för att skada underlaget eller utsättas för hälsofarliga ångor medan du arbetar. Bra va?

Tips till båtrenoveringen

Ta bort fernissa

Förebyggande vård

Noggrant renoveringsarbete och underhåll håller både båt och miljö i gott skick

 • Håll skrovet fritt från beväxning genom giftfria metoder, så som mekanisk rengöring, skrovduk, förvaring på land etc.
 • Välj en skrovren båt. För att en båt ska få klassas som helt ren, skrov-ren, krävs att båten aldrig målats med giftiga bottenfärger alternativt att båten sanerats från alla gamla färglager. Har man tidigare målat båten och sedan slutar måla den finns den gamla färgen kvar.

 • Det bästa du kan göra för hälsan och miljön, om din båt är skrovren, är att välja en biocidfri metod för att skydda skrovet mot beväxning, t.ex. borsttvätt, annan mekanisk rengöring, skrovduk etc.

 • Måla med grundfärg som skyddar mot fukt.

 • Måla övre lager med en kvalitativ biocidfri färg som bildar en hård yta, vilket underlättar den mekaniska rengöringen och minskar miljöpålastningen.

Se produkter
IR lampa färgborttagning

Ta bort färg gammal bottenfärg och fernissa

Effektiv, giftfri och skonsam färg- & lackborttagning

 • Borttagningen av färg, båtlack och fernissa skall ske på ett miljö- och hälsosäkert sätt, med rätt utrustning och skyddsåtgärder. Utan dessa försiktighetsåtgärder är risken att de giftiga partiklarna påverkar både miljön och hälsan för den som utför arbetet. Om färgen tas bort på ett felaktigt sätt kan det utgöra en större miljö- och hälsopåverkan än att låta biociderna sitta kvar på skrovet.
 • Det är också viktigt att den som utför arbetet skyddar sig själv, t.ex. genom att använda täckande kläder, handskar och andningsskydd.
 • Färgresterna räknas som farligt avfall (framförallt om den innehåller biocider) och skall samlas upp och lämnas in till närmaste återvinningscentral . Byt också arbetskläder på plats så snart du är klar.
 • Underarbetet är a och o för en lyckad båtrenovering. Därför är det viktigt att använda verktyg och metoder som inte bara underlättar utan också gör arbetet effektivt och roligt.
 • Använd Speedheaters färgskrapor och värmesystem för att mjuka upp och skrapa bort stora partier färg på en gång. Det kan inte bli mer effektivt än så.
 • Speedheater arbetar med en unik IR-teknik som värmer ytan så att färgen lätt släpper utan att frigöra giftiga ångor eller riskera att skada underlaget. Vi har flera olika storlekar på våra värmesystem och smarta upphängningsarmar som underlättar ditt arbete ännu mer. Båda händerna frigörs för skrapning och under tiden du skrapar värms nästa yta upp.

Se vår instruktionsvideo längre ner på den här sidan för en grundlig genomgång på hur du går tillväga vid din båtrenovering med Speedheaters produkter.

Se produkter
Lyckad båtrenovering

Att tänka på

Renoveringstips för en miljövänlig båtrenovering

 • Täck in arbetsplatsen med plast eller en presenning, så att du lätt kan samla upp allt avfall (såsom färgflagor, slipdamm, slipvatten, organiskt avfall och uttjänt skyddsutrustning).

 • Om du skrapar båtbotten själv, så måste du samla upp alla skraprester och ta dem till en återvinningscentral. Håll dig uppdaterad om aktuella regler i miljöbalken och i de lokala miljöföreskrifterna i din kommun.

 • Om skrapningen utförs yrkesmässigt, så gäller särskilda regler från Arbetsmiljöverket.

 • Undvik att måla din båt med bottenfärg som innehåller biocider, eftersom de har negativa effekter på hälsa och miljö.
 • Det finns regleringar för vilka färger som är tillåtna i olika vatten och kommuner. För mer information rekommenderar vi att ni vänder er till Transportstyrelsen och er kommun för vägledning.

Instruktionsvideo - renovera båt

Speedheaters IR-teknik gör båtrenoveringen snabb och giftfri

Båtrenovering kräver tid och tålamod, men med våra verktyg blir arbetet effektivt och minimerar riskerna för både dig, din båt och miljön. Att arbeta med skrapor och giftiga lösningsmedel är onödigt slitsamt, riskfyllt och riskerar dessutom att förstöra underlaget med repbildningar. I många fall sitter det många lager giftiga färger och lacker på båten, i synnerhet om det är en äldre  båt, och detta ställer höga krav på den valda färgborttagningsmetoden både vad gäller effektivitet och säkerhet.

Flexibla verktyg som minimerar risken för skador på underlaget

Med Speedheater kan du snabbt mjuka upp och avlägsna många lager färg -och lack samtidigt. Med våra produkter kan du på bara några sekunder avlägsna färg skonsamt hela vägen ner till underlaget. Det är alltid det understa lagret målarfärg som kommer avgöra hur bra resultatet på framtida färglager blir. När färg och lack värmts upp blir det mjukt och lätt att skrapa bort utan att skada underlaget.

Måla direkt utan väntetid

På bara några minuter är ytan ren och målningsbar. Tekniken vi har tagit fram innebär att ytan direkt efter behandlingen är torr och normalt tempererad, vilket innebär att du slipper väntetid och kan måla direkt!

Miljövänlig och hållbar teknik för renovering av båt

Att använda infraröd teknik vid färgborttagning är skonsamt för både dig och miljön. Med våra produkter slipper du hantera kemikalier och belasta både din arbetsmiljö och vår gemensamma levnadsmiljö  Vår IR-teknik ser till att färgborttagningen är fri från giftiga ångor. Inte nog med det – våra produkter håller en mycket hög kvalité, lång hållbarhet och kommer finnas med dig under många renoveringar i framtiden.

Kontakta oss för personlig rådgivning kring färgborttagning och båtrenovering

Speedheater är ett företag som utvecklar, tillverkar och säljer produkter och systemlösningar för färg-, kitt- och lackborttagning. Vi är ett företag som i varje led tänker på att underlätta och effektivisera för metoden att ta bort färg. Speedheater IR System är en metod som både är miljövänligare, säkrare och mer prisvärd än alla andra metoder för att ta bort färg. Välkommen att kontakta oss för kostnadsfri offert på vår oslagbara metod för att värma bort färg från såväl fasaden, båten, möbeln eller bilen.