Byggnadsvård, återbruk och restaurering

Vårda det du har, för en mer hållbar framtid

Vad menas egentligen när man pratar om byggnadsvård? Begreppet är kort och gott ett samlingsnamn för ett förhållningssätt där man värdesätter att skapa och vårda en hållbar levnadsmiljö. Såhär sammanfattar Svenska byggnadsvårdsföreningen begreppet:

Byggnadsvård är ett förhållningssätt där man bygger, utvecklar och renoverar med material, konstruktioner och metoder som skapar bestående värden för hus och människor.

Det här sammanfattar också vår stora passion här på Speedheater – för oss är det viktigt att vi hjälps åt att forma en hållbar framtid där vi vårdar och tar hand om våra levnadsmiljöer och återvinner material, restaurerar byggnader och återbrukar möbler när vi har möjlighet. Det är en underbar känsla att restaurera och ge nytt liv till en gammal byggnad, möbel eller fönster.

Med våra produkter kan du miljövänligt, giftfritt, snabbt och smidigt ta bort färg från dina exteriörer och interiörer utan att vara orolig för att skada underlaget.

Byggnadsvård, renovering och restaurering – Vad är skillnaden?

Renovering = Förbättra skicket på något

Ordet renovera kommer från latinets ord för “att förnya”. Det kan både handla om restauration, men innefattar också att bygga om, förbättra eller snygga upp. Nar man renoverar behöver man inte vara trogen originalet, utan bara rusta upp, oavsett materialval och metoder.

Restaurering = Återställa något till ursprungligt skick

Ordet restaurera kommer från latinets ord för just “att återställa”. Det används främst inom konst, inredning och arkitektur, men kan även användas när man pratar om tex naturvård eller kroppsligt tillfrisknande. När man restaurerar försöker man vara trogen ursprunget, dvs använda samma typ av färg och material som det var från början.

Byggnadsvård = Vårda och återställa byggnader

Byggnadsvård är restaurering av byggnader, både exteriört och interiört.

Målet är ofta att använda cirkulära material istället för nytt byggmaterial, samt att återställa bebyggelse och inredning för att mer likna dess originalutförande. Även byggtekniker, renoveringssätt och verktyg väljs ofta med omsorg från ett hållbarhetsperspektiv.

Välj rätt metod för att ta bort den gamla färgen

Oavsett om du ska restaurerar en möbel eller ett helt hus, så är det viktigt att på ett miljövänligt, hållbart och skonsamt sätt ta bort den gamla färgen för att nå underlaget. Torrskrapor orsakar ofta repor, lösningsmedel är sällan bra för miljön och värmepistoler kan både skada underlaget och frigöra giftiga ämnen. Allt detta går emot syftet med byggnadsvård.

Speedheater kan vara lösningen för dig. En miljövänlig färgborttagningsmetod som varsamt tar bort färgen utan att skada underlaget. Du behöver inte använda giftiga lösningsmedel, och det frigörs inga gifter som sitter bundna i tex blyfärg. Det Infraröda ljuset torkar också upp fukt, givetvis i trä men också andra material som betong.

Det går också mycket snabbare än andra färgborttagningsmetoder, plus att du även får bort limrester, tätningar, lack, mm.

Här är en enkel steg-för-steg-guide. Tillvägagångssättet är det samma oavsett om du renoverar detaljerade träsniderier eller hela fasader.

Byggnadsvård av dörrar

Varsam färgborttagning steg för steg

Ta bort färg med IR

Steg 1

Värm färgen med hjälp av infrarött ljus

Håll IR-lampan en kort stund över det område du vill ta bort färgen. Du ser nästan direkt att färgen reagerar.

Till skillnad från en klassisk värmepistol frigörs inga farliga ämnen ur den uppvärmda färgen. IR-ljuset tar sig också med lätthet in i skrymslen och vrår, vilket gör att tex även snidade trämöbler kan göras helt trärena. Utöver färg tar IR även bort gammalt fönsterkitt, lack, lim mm

Vid korrekt användning blir heller aldrig värmen så hög att du tex bränner trä eller spräcker fönsterglas.

Se produkter
Färgborttagning med infravärme

Steg 2

Skrapa bort den mjuka färgen

IR-strålningen går genom flera lager färg, ofta ända ner till underlaget i en värmning. Värmen är hög nog för att mjuka upp färgen, men inte så hög att den frigör giftiga ämnen i färgen eller bränner träunderlag. Den mjuka färgen är lätt att skrapa bort och du behöver inte ta i, vilket gör att underlaget inte repas eller skadas av färgskrapan.

Se produkter
Måla fasad och fönster

Steg 3

Måla om direkt

Eftersom att du kan arbeta utan lösningsmedel och underlaget är torrt och rent efter skrapningen behövs ingen väntetid innan du kan börja måla på ny färg. Snabbt, smidigt och ger ett fantastiskt slutresultat!

Instruktionsvideo - Exteriör

Instruktionsvideo - Fönster

Instruktionsvideo - Interiör

Instruktionsvideo - Möbler

Miljövänlig, giftfri färgborttagning med Speedheaters IR-teknik

Byggnadsvård och renovering av fasader, fönster och möbler kräver tid och tålamod, men med våra verktyg blir arbetet effektivt och minimerar riskerna för både dig, det du restaurerar och miljön. Att arbeta med torrskrapor och giftiga lösningsmedel är onödigt slitsamt, riskfyllt och riskerar dessutom att förstöra underlaget med repbildningar. Och att värma upp färg med en klassisk värmepistol kan frigöra gifter i den gamla färgen, tex blyångor.

Speedheater använder inte något lösningsmedel och frigör inga bindningar till gamla gifter. Det är också väldigt skonsamt för det underliggande materialet, vilket är otroligt viktigt vid all typ av restaurering.

Ta skonsamt fram originalmaterialet

Det infraröda ljuset tar skonsamt fram den ursprungliga strukturen på underlaget. IR-värmen torkar också upp fukt samt förlänger träets livslängd och hållbarhet. Värmen blir inte så hög att du (vid korrekt användning) bränner trä eller spräcker glas. Färgborttagning med IR är alltså det bästa sättet att få en helt ren träyta som är så lik original-utförandet som det bara går.

Miljövänlig, hållbar och flexibel teknik för byggnadsvårdare

Att använda infraröd teknik vid färgborttagning är skonsamt för både dig och miljön. Med våra produkter slipper du hantera kemikalier och belasta både din arbetsmiljö och vår gemensamma levnadsmiljö  Vår IR-teknik ser till att färgborttagningen är fri från giftiga ångor. Inte nog med det – våra produkter håller en mycket hög kvalité, lång hållbarhet och kommer finnas med dig under många husrenoveringar och möbelrestaureringar i framtiden.

Speedheater IR System

Speedheater Cobra

3,499.00 kr

Färgskrapor & blad

Panelskrapa

369.00 kr

Kontakta oss för personlig rådgivning

Speedheater är ett företag som utvecklar, tillverkar och säljer produkter och systemlösningar för färg-, kitt- och lackborttagning. Vi är ett företag som i varje led tänker på att underlätta och effektivisera för metoden att ta bort färg. Speedheater IR System är en metod som både är miljövänligare, säkrare och mer prisvärd än alla andra metoder för att ta bort färg. Välkommen att kontakta oss för kostnadsfri offert på vår oslagbara metod för att värma bort färg från såväl fasaden, båten, möbeln eller bilen.  

Kontakta oss