Fasadrenovering

Är det dags att måla om huset eller någon annan fasad? För att lyckas med fasadmålning är förarbetet A och O. Genom att skrapa bort all gammal färg får du ett jämnt, fint resultat som håller i många år framöver. Med Speedheaters IR-system och färgskrapor kan du enkelt och skonsamt skrapa bort färgen utan att skada träet under. Lär dig mer om hur du ska gå tillväga när du renoverar fasaden i vår steg för steg-guide.

Steg för steg

Fasadrenovering – såhär gör du!

färgborttagningsverktyg

Steg 1

Förbered inför färgborttagning

 • Om färgen på fasaden är väldigt torr kan det vara bra att olja in fasaden med acceleratorolja minst ett dygn i förväg. Oljan får färgen att snabbt reagera med Speedheaters IR-strålning 
 • Om det blåser, sätt upp en presenning som skydd så att vinden inte minskar effekten från din Speedheater. Lägg gärna även en presenning under där du ska skrapa för att lättare kunna samla upp den bortskrapade färgen när du är klar.
 • Se till att du har släckutrustning, såsom brandsläckare eller vattenslang, nära till hands enligt reglerna för heta arbeten.
skrapa bort färg fasad

Steg 2

Skrapa fasad

 • Värm färgen tills det bubblar och ryker, tanken är att värmen ska göra jobbet, inte du. Värm först upp ytan på nära håll och justera avståndet på din Speedheater medan du skrapar fasaden för att bibehålla värmen i färgen.
 • Börja uppifrån och ner och gör klart en del i taget. Profilerna först och sen tar du dom släta ytorna.
 • Ju djupare profiler du har desto större avstånd ska du hålla med din Speedheater när du värmer, men under längre tid. Är det trärent intill där du ska värma eller om det är något annat du vill skydda så använder du en kartongbit inlindad i aluminiumfolie, håll den över ytan du vill skydda och värm den färg som du vill ta bort.
 • Skrapa bort färgen på fasaden i riktning med träfibrerna.
 • När du skrapat bort färgen från fasaden så kan det vara bra att slipa ner eventuella färgrester eller ”taggar” på ytan med ett sandpapper. Detta görs allra helst innan grundmålningen, skulle det vara så att grundmålningen blir gjord först så vänta i minst 4 dygn så färgen hunnit torkat ordentligt och gå sedan över med sandpapper.
 • Var noga med att slipa bort eventuellt gråträ där träet varit oskyddat mot väder och vind.
måla om hus

Steg 3

Måla om huset

 • Maskera de ytor som inte ska målas med produkter anpassade för utomhusbruk.
 • Grundmåla direkt efter skrapning och sandpappring för att skydda träet från fukt samt UV-ljus. UV-ljus bryter ner ligninet i virket vilket ger sämre vidhäftning vid målningen.
 • Måla om huset i önskad kulör. Börja med panelen och avsluta med foder och knutar.
 • Samla ihop den bortskrapade färgen och lämna in på miljöstation då gammal färg ofta innehåller bly.

Instruktionsvideo - exteriör färgborttagning

Varför är Speedheater det mest effektiva verktyget för fasadrenovering?

Speedheater IR-system bearbetar färgen ända ner till träytan så att all färg mjukas upp och enkelt kan skrapas bort. Med hjälp av en upphängningsarm kan du värma upp färg på en yta, flytta vidare armen med din Speedheater så att den börjar värma upp färg på nästa yta medan du skrapar bort den redan uppvärmda färgen. Detta underlättar din arbetsställning och du kan jobba mer än dubbelt så snabbt. Speedheaters maskiner och verktyg kan även användas för att renovera dörrar, din veranda, trappor, garageport etc. Så du kan ta allt i samma veva!

Speedheater är inte bara den enklaste och mest effektiva metoden för att skrapa bort färg, den är också skonsam mot träet och miljövänlig. Många andra färgbortagningsmetoder är både hälsofarliga och har en stor miljöpåverkan. Tack vare Speedheaters låga temperatur och specifika IR-våglängd så frigörs inga farliga ämnen när du värmer upp färgen, till skillnad från t.ex en varmluftspistol eller vid torrskrapning där små partiklar yr runt i luften. Färgborttagningsmedel med kemikalier är inte heller helt ovanligt, men även detta innebär stora miljö- och hälsorisker.

Med våra verktyg får du dessutom en helt ren, torr och slät yta vilket gör att du kan börja måla på en gång och får ett fint resultat med oslagbar hållbarhet.

Renovera husfasad – Tips

 • Var noga med att tvätta händerna innan fikapausen. Dammet och flagorna från färgen kan innehålla bly. Det vill du inte få i dig!
 • Slipa skraporna ofta för ett effektivt och enkelt arbete.
 • Skrapa samtidigt som du värmer nästa parti med hjälp av en upphängningsarm.
 • Måla inte när det är allt för varmt ute eller om solen ligger på. När träet är varmt torkar färgen för snabbt och kan börja flagna.
Användbara produkter för möbelrenovering