Restaurera & renovera gamla möbler

Möbelrenovering – Förnya och måla om möbler enkelt

Har du gamla möbler hemma som skulle behöva en uppfräschning? Eller har du ett projekt där du ska göra om gamla möbler själv? För att resultatet som bli som bäst när man målar om möbler är grundarbetet viktigt! Skapa de bästa förutsättningarna för att din möbelrenovering ska bli så bra som möjligt.

Möbelrestaurering – Återställ och ta bort färg från möbler

Kanske har du ett loppisfynd som fått några lager färg på sig genom åren och skulle göra sig finare i originalskick? Eller en släktklenod som förtjänar sin forna glans tillbaka? Då har vi lösningen för hur du kan restaurera möblerna utan att skada det underliggande materialet.

Steg för steg guide

Oavsett om du ska renovera bord, byrå, stolar, skåp eller kanske en gammal kökssoffa så har Speedheater de ultimata verktyget för färgborttagning. Lär dig mer om möbelrenovering i denna steg för steg-guide.

Och visste du att Speedheaters IR-strålar inte bara mjukar upp målarfärg, lim och lack, utan torkar även ut fukt och tar död på tex svartmögel. Så den där gamla trämöbeln som stått i ett fuktigt förråd senaste åren kan också få en andra chans!

Steg för steg

Färgborttagning möbler – såhär gör du!

torrskapa färg fasad

Steg 1

Förbered möbeln och arbetsytan

 • Placera möbeln på ett värmetåligt underlag. Det kan tex. vara ett betonggolv, ett brandsäkert tyg eller aluminiumfolie.
 • Se till att välja rätt verktyg för just ditt projekt. Speedheater Cobra lämpar sig väl för mindre ytor, medans Speedheater Rapid Slim täcker större ytor på en gång. Läs även vår guide för att välja rätt färgskrapa.
 • Ta bort eventuella beslag & gångjärn om du ska renovera byrå eller skåp.

Steg 2

Ta bort gammal färg och lack

 • Börja värma bort den gamla färgen med hjälp av Speedheaters IR-system. När du ska göra om möbler med små och svåråtkomliga profiler så rekommenderar vi Speedheater Cobra i kombination med Speedheater Flexiskrapa. För stora, släta ytor som tex. bord, skåp eller byråer fungerar Speedheater standard tillsammans med våra större färgskrapor utmärkt.
 • Kontrollera uppvärmningen genom att justera avståndet mellan IR-lampan och underlaget. Oftast räcker det med ett par sekunder innan du kan se hur färgen börjar bubbla.
 • Skrapa enkelt bort den uppvärmda färgen med hjälp av en av våra färgskrapor. Bäst resultat får du genom att dra färgskrapan mot dig med ett lätt tryck mot träet. Med hjälp av bumerangskrapan kommer du även åt smala utrymmen i finsnickerier.

Steg 3

Måla om möblerna direkt

 • Eftersom du slipper lösningsmedel med Speedheaters IR-system så är ytan både torr och ren efter skrapningen. Du slipper därför väntetiden och kan börja måla om dina möbler direkt.
 • Slipa bort eventuella ojämnheter och fyll i djupare repor och jack med spackel.
 • Grundmåla med en bra grundfärg för bästa hållbarhet.
 • Måla om möbeln i önskad kulör, välj en kvalitativ färg som passar bra till snickerier. En finhårig roller underlättar för att få ett jämnt och fint resultat. Är du ute efter den penselstrykta ytan kan du gå över med en liten pensel det sista lagret.

Instruktionsvideo - renovera möbler

Varför ska du välja en Speedheater när du tar bort färg från möbler?

Vid möbelrenovering och möbelrestaurering är det extra viktigt att färgborttagningsmetoden inte skadar ytskiktet och förstör möbeln. Speedheaters IR-verktyg värmer skonsamt upp färg och lack även i djupare profiler utan att skada ytan. När färgen väl är uppvärmd skrapar du enkelt bort färgen utan att behöva ta i och riskera att skada ytan på ömtåliga trämöbler. 

Du kan enkelt reglera värmen med avståndet från ytan och arbeta effektivt och metodiskt med IR-verktyget i ena handen och skrapan i den andra. Du besparar dessutom dig själv både tid, tålamod och byggdamm genom att enkelt skrapa bort färgen istället för att slipa möbler färglager efter färglager.

Jämfört med andra färgborttagningsmetoder är Speedheater både skonsamt mot människa och miljö. Den låga temperaturen gör att inga giftiga ämnen frigörs från färgen och du kan dessutom jobba i en tyst och dammfri miljö. Färgborttagning med kemikalier är inte bara förknippat med hälsorisker utan kan även ge den nya färgen kortare livslängd. Med Speedheaters skonsamma metod förlänger du träets hållbarhet och får ett vackrare resultat som står sig i många år framöver.

Renovera gamla möbler – Tips

 • Underlätta borttagning av gammal och torr färg med acceleratorolja.
 • Börja med det pilligaste först!
 • Skydda övriga ytor från värmen med aluminiumtejp eller aluminiumfolie.
 • Slipa dina skrapor för bästa effekt.

 

Användbara produkter för möbelrenovering
Ny

Färgskrapor & blad

Flexiskrapa

499.00 kr

Handsfree & Tillbehör

Acceleratorolja

399.00 kr

Färgskrapor & blad

Panelskrapa

369.00 kr

Speedheater IR System

Speedheater Cobra

3,499.00 kr