.

Tips när du ska välja färgskrapa

Söker du en effektiv färgskrapa till ditt kommande renoveringsprojekt? Vid allt underhållsarbete har för- och efterarbetet en stor betydelse för hur bra slutresultatet kommer att bli. För att färgen ska fästa är det viktigt att underlaget är rent, torrt och fast. Risken är annars att färgen lägger sig som en yta över fukt och smuts vilket gör att färgen kommer att flagna. Därför gäller det att välja en effektiv metod och en skrapa som är anpassad för arbetet som du ska göra. Vilken färgskrapa ska man då välja? Här hittar du tips om färgskrapor för olika underhållsarbeten och goda råd om olika typer av skrapor.

Först tittar vi på de modeller som är utvecklade för att skapa bort uppvärmd färg:

Färgskrapor för uppvärmd färg:

  • Flexiskrapa – för fina detaljer och ett flexibelt urval av bladprofiler. 
  • Profilskrapa – för grövre snickerier. Har konkava skrapblad för att passa rundade profiler.
  • Bumerangskrapa – till finare detaljer. Har både konkava och konvexa blad samt spetsiga hörn för att nå in i små vrår. Lämplig för många olika ytor.
  • Panelskrapa – för snabb skrapning av plana ytor. Har tre plana skär som snabbt avlägsnar färg.
  • Kittskrapa – renskrapning av glas och kittfalsar mm. Har ett skär som följer glasets blanka yta och lämnar mycket lite rester.
  • Kittstämjärn – verktyg som används tillsammans med kittskrapa. Avlägsnar effektigt kitt från fönsterbågen. Ett stämjärn med reglerbart stödhjul mot fönsterbågen som ger rätt djup utan att skada glaset.

Utvecklad för IR tekniken 

Med en kvalitativ skrapningsmetod ökar resultatets livslängden flera gånger jämfört med en traditionell färgskrapa. Speedheater erbjuder färgskrapor som är utvecklade utifrån IR tekniken som mjukgör färglagren hela vägen intill träytan. Vår metod är enkel att använda och  skadar varken miljön, underlaget eller användaren. Lösningen blev Speedheater IR System och är idag en oslagbar metod för att värma bort färg snabbare, enklare och miljövänligare. För att göra en fönsterrenovering utan att spräcka glaset har vi dessutom utvecklat en metod och färgskrapa som är anpassad för att minimera risken för skador på fönster. Läs mer om vår oslagbara metod HÄR

Färgskrapa för torrskrapning

I 99 fall av 100 så är det bästa att värma färgen innan man skrapar den. Det ger en skonsammare färgborttagning för underlaget, och det krävs mycket mindre armstyrka. Men i vissa fall så är ändå torrskrapning det bästa alternativet. Och därför har vi nyligen tagit fram en ergonomiskt utformad tvåhandsskrapa för torrskrapning med unika vinklar, 8 skär och extra handtag så får du rejält med kraft i varje tag, utan att behöva vara orolig för att slinta och skada underlaget. Den är helt unik i sin utformning och är ett mycket bra alternativ till traditionella torrskrapor. 

 

Tänk på detta när du skrapar färg:

  • Välj en färgskrapa som inte skadar ytan
  • Värm färgen ordentligt innan du skrapar
  • Välj en färgskrapa som är anpassad för arbetet
  • Lyft och sätt ner skrapan för varje nytt tag

Se vårt utbud av färgskrapor