Vad är fördelarna med färgborttagning genom värmepistol jämfört med ir-värme?

Första frågan är såklart – kommer båda verktygen hjälpa dig att ta bort färg? Jajamen, men det finns många anledningar till att det är både säkrare och mer effektivt att använda Speedheaters IR-system. Här är några exempel på varför vi rekommenderar Speedheater framför en varmluftspistol.

 • Precision: De specifika infraröda våglängderna som används i Speedheater ™ värmer bara vad som är direkt framför värmekällan och inte det omgivande området. Värmepistoler blåser supervarm luft ojämnt över en bredare yta vilket ökar brandrisken och minskar effektiviteten.  Värmepistolen måste dessutom vara i konstant rörelse vilket gör det svårt att kontrollera var och hur länge färgen är uppvärmd.
 • Lägre temperatur: Speedheater ™ behöver bara värma färgen till 110-160 °C /400-600 ℉ för att separera bottenskiktet av färg från träet. Värmepistoler måste värma färg från toppen ner till 400 °C/1000 ℉ för att göra ytan redo för skrapning.
 • Mindre brandrisk:  Speedheater ™ infraröda strålar skapar bara värme i övre delen av träet och i färgen och minimerar därför risk för brandrisk.  Varmluftpistolens heta luft går mellan och under brädor och i sprickor där damm och skräp lätt kan antändas. Den höga värmen tränger in på baksidan av träet och in i materialet bakom träet. Oupptäckta från ytan, kan dessa fatta eld senare efter att skrapningen är klar.
 • Kunskap: Speedheater ™ kräver mindre förkunskaper för säker övervakning av värmen. Med Speedheater ™ kan man snabbt ta bort alla färgskikten ner till det nakna träet med några få drag. Med varmluftspistoler krävs ofta återuppvärmning och ytterligare skrapning är ofta nödvändig för att avlägsna färgen. Utan rätt verktyg och erfarenhet är riskerna stora att trät skadas.

Speedheater vs. varmluftspistol

Speedheater Standard färgborttagning med IR

Speedheater IR-system

Värmepistol hot air gun

Varmluftspistol

Visste du att du kan köpa och hyra Speedheater hos återförsäljare i hela Sverige?

Flera utav våra återförsäljare erbjuder både köp -och uthyrning av vår IR-teknik. Hitta dina närmsta återförsäljare här.

 

Varför skall jag välja Speedheater om jag är proffs?

Våra produkter ger dig en giftfri arbetsmiljö, håller hög kvalité och är ergonomiskt utformade för att göra ditt arbetet både snabbt och smidigt! Våra produkter har en lång livslängd och en väldigt låg energiförbrukning vilket ger en god ekonomi även på lång sikt. Vi utvecklar flexibla maskiner som fungerar på många olika typer av  projekt, stora som små och säkerheten för både dig och underlaget är mycket hög. Var rädd om dig själv och din miljö!

Varför skall jag välja Speedheater om jag är hemmasnickare?

Våra produkter är oerhört enkla och säkra att använda, även för nybörjaren. Vi har utvecklat våra produkter för att ge en säker arbetsmiljö där inga skadliga mängder gifter frigörs vid användningen vilket är extra viktigt i hemmamiljö och i barnfamiljer tex. Med våra produkter minimerar du riskerna för att bränna dig själv och underlaget och flexibiliteten gör att du kan använda våra produkter på de flesta av dina renoveringsprojekt såsom exteriör, fönster och möbler.

Skrapa bort gammal färg med Speedheater
Färgborttagning med infravärme

När är det bäst att välja Speedheater framför varmluftspistol?

Oavsett om du är nybörjare eller proffs är Speedheater IR-system säkrare, snabbare och mer användarvänliga gentemot tex. varmluftspistoler.

 • Hög kvalité
 • Snabb
 • Flexibel
 • Säker
 • Giftfri
 • Ergonomiskt utformat
 • Låg energiförbrukning
 • Lång hållbarhet
 • Bra reparationsmöjligheter

När är det bäst att välja en varmluftpistol framför Speedheater?

På kort sikt är priset den största fördelen med varmluftspistoler. Utbudet är stort och det finns många modeller att välja mellan som är billigare än en Speedheater. På lång sikt är dock inte en varmluftspistol ett ekonomiskt fördelaktigt val då den förbrukar mer energi och är svår att renovera och reparera. 

 • Billigare
 • Stort utbud

Vill du prova en Speedheater men inte riktigt redo för investeringen ännu? Kontakta dina närmsta återförsäljare och hyr en Speedheater istället!

Återförsäljare

“Oj vilken design! Imponerande snabb, bra balans, lätt och smidig att arbeta med, dessutom helt tyst.”

Håkan Pettersson / P&A Byggmåleri AB, Trollhättan

“Cobran är överlägsen; snabb och smidig.”

Mats Magnander / GBG Måleridesign AB, Göteborg