Ta bort färg med acceleratorolja

Kämpar du med att få bort torr, gammal plastfärg eller kanske någon annan hårt sittande färg? Vi känner igen frustrationen! Även om Speedheaters IR-teknik underlättar en hel del i sig själv, så kan du nära nog halvera arbetstiden med detta knepet.

Speedheaters acceleratorolja är en högraffinerad linolja med extrem genomträngningsförmåga som får färgen att mjukna och gör att de infraröda strålarna från Speedheatern ännu mer effektivt kan lyfta färgen från underlaget. Med hjälp av detta steget blir färgborttagningen både mer tidseffektiv och mindre ansträngande i skrapmomentet. Snäll mot både dig som använder den, underlaget och miljön.

Applicera acceleratoroljan

Pensla eller spruta på acceleratoroljan på ytan där du vill avlägsna färg. De gamla färglagren återfuktas när oljan appliceras och förbereds inför uppvärmning och skrapning.

Låt verka minst 24 timmar

Låt oljan gå in i färgen och vänta minst 24 timmar, gärna ännu längre för bästa resultat. Du kan vänta upp till en hel månad och ju längre tid du ger oljan att verka, desto bättre resultat får du.

Ta bort färg med IR lampa

Värm ytan med Speedheater

Håll IR-lampan över det område där du vill avlägsna färgen. Ta bort den igen när du ser att färgen börjar mjukna och bubbla. IR-strålningen går nu igenom alla färglager ända ner till underlaget. Värmen är hög nog för att mjuka upp färgen, men inte så hög att den frigör giftiga ämnen i färgen eller bränner träunderlag.

skrapa färgborttagning

Skrapa enkelt bort färgen

Den mjuka färgen är nu lätt att skrapa bort och du behöver inte ta i, vilket gör att underlaget inte repas eller skadas av färgskrapan.

Måla om direkt

Eftersom denna färgborttagningsmetoden inte kräver några lösningsmedel och underlaget är torrt och rent efter skrapningen, behövs ingen väntetid innan du kan börja måla.

Varför behöver man ta bort gammal färg innan man målar?

Det går, i praktiken, att bara fortsätta måla över gamla färglager men det blir för det första inte ett särskilt fint resultat och framförallt så blir hållbarheten betydligt kortare. Gammal färg har nämligen en tendens att spricka och flagna. Detta innebär att du inom en relativt snar framtid kommer behöva måla om på nytt. I det långa loppet sparar du alltså tid på att göra det ordentligt från början och får ett betydligt bättre resultat.

Med hjälp av Speedheater tränger infraröda strålar genom alla färglager och låter dig enkelt skrapa bort både lack och färg så att du kan måla på trären yta och få ett fint och hållbart slutresultat.

Skillnaden mellan acceleratorolja och färgborttagningsmedel

Du kanske tycker det låter som många steg för att avlägsna färg och undrar om det inte är enklare att bara stryka på ett lager färgborttagningsmedel innan du börjar skrapa? Färgborttagningsmedel fungerar bra på mindre ytor och när du bara vill få bort det översta lagret färg. Kemisk färgborttagning går nämligen sällan genom flera färglager och kräver därför betydligt mer arbete om du vill komma ner till en trären yta innan du måla. Förr var kemiska färgborttagare dessutom väldigt giftiga, idag är de flesta biologiskt nedbrytbara, men titta gärna en extra gång.

Acceleratoroljan däremot innehåller bara lösningsfri linolja i raffinerad form vilket är en miljövänlig färgborttagningsmetod. En annan stor skillnad är alltså att oljan går igenom alla färglager och lyfter dessa från underlaget med hjälp av IR-strålningen, så att du får bort alla lager av gammal färg på en gång. Så även om det kanske i teorin låter som fler steg så är acceleratoroljan i kombination med infraröd värme en metod som kan spara dig både tid och energi.

 

Tips för färgborttagning med acceleratorolja

  • Planera ditt arbete! Så att acceleratoroljan hinner verka i minst 24 timmar.
  • Använda acceleratorolja som impregnering om träet är torrt efter skrapning eller om du vill ha ytan trären. Då stryker du på ett lager olja efter skrapningen, värmer ytan med en Speedheater och slipar in oljan med trollull.
  • När du torkat bort den överflödiga oljan med en trasa, lägg den i vatten eller i ett brandsäkert kärl.
  • Använd en presenning eller liknande för att fånga upp avlägsnad färg, så blir det enkelt att samla ihop och återvinna.

Handsfree & Tillbehör

Acceleratorolja

399.00 kr

Färgskrapor & blad

Panelskrapa

369.00 kr

Färgskrapor & blad

Flexiskrapa

499.00 kr

Speedheater IR System

Speedheater Cobra

3,499.00 kr

Handsfree & Tillbehör

Fasadfäste

300.00 kr