Kan man måla på gammal färg?

Är det dags att måla om fasaden? Eller kanske är det en möbel, dörr eller båt som ska fräschas upp? Oavsett vad du ska måla om, så funderar du säkert på om du behöver ta bort gammal färg innan du målar på det nya lagret, eller om det räcker med att rengöra underlaget och måla på den gamla färgen.

Så, måste man ta bort gammal färg? Det korta svaret på denna frågan är nej, du kan måla på gammal färg, men det finns fördelar och nackdelar med båda metoderna.

Speedheater vs. Måla på gammal färg

Speedheater Standard färgborttagning med IR

Speedheater IR-teknik

Måla fasad och fönster

Måla på gammal färg

När är det bäst att välja Speedheater?

Att ta bort gammal färg är inget måste så vida färgen inte börjat spricka, flagna och lossna. Har den gjort det är det väldigt viktigt att skrapa bort alla färg på den berörda ytan. Om den gamla färgen håller sig fin så kan du alltså måla på den, men det absolut bästa resultatet får du genom att skrapa bort alla gamla färglager och måla på en torr, jämn och ren yta. Detta ger dig en snygg finish som håller länge utan sprickor och flagor.

Med Speedheaters färgborttagningsverktyg får du effektivt och användarvänligt bort alla färglager, hela vägen ner till träet. Med hjälp av infraröda strålar, värmer Speedheater upp färgen så att den enkelt lossnar från underlaget. Därefter kan du skrapa bort all färg i ett drag och komma ner till en slät, ren och torr yta, redo för ett nytt färglager!

Denna metoden passar bäst om du vill ha ett fint resultat som håller länge och kan tänka dig att antingen investera i en Speedheater, alternativt hyra en.

När är det bäst att måla över gammal färg?

Att måla direkt på den gamla färgen går bra om du har ett torrt, rent och fast underlag. Om du ska måla om till exempel en husfasad eller en båt måste du tänka på att det kan samlas mycket smuts, mögel och alger på denna typen av ytor. Luftföroreningar är speciellt vanligt i tätorter och smutspartiklar fäster på såväl lodräta som vågräta ytor. Alla typer av ytor utomhus måste därför tvättas ordentligt med målartvätt och sköljas av. Därefter måste underlaget få torka igen, detta tar vanligtvis mellan två till fyra dagar, beroende på väderförhållanden.

Även om du bestämt dig för att måla på gammal färg behöver du gå över alla ytor och kontrollera så att färgen inte spruckit och börjat lossna någonstans. Om så är fallet behöver du skrapa bort färgen där, om än bara på den berörda ytan.

Att måla över den gamla färgen är på kort sikt en mer prisvärd och tidsbesparande metod som passar bäst om de befintliga färglagret är i gott skick. Det kan dock vara bra att ha i åtanke att det kan komma att ta kortare tid innan det är dags för att måla om ytan igen då hållbarheten på denna metoden inte är lika lång. Så räkna in priset och arbetstimmarna för eventuell ommålning i din kalkyl.

Något annat att ha i åtanke är att olika typer av färg fungerar olika bra att måla på. Ta hänsyn till det befintliga färgskiktet och välj gärna samma typ av färg som tidigare använts. Använder du inte samma färgtyp när du målar ditt nya lager så finns det en risk att färgen lossnar eller att fasaden blir förstörd.

Vilken färg har jag på fasaden?

Oljefärg
På de ytor som är mer utsatta för väder och vind är det inte ovanligt att oljefärg kritar. Ytan kan bli mattare, blekare och något flammig. På mer skyddade ställen, till exempel ytor som skyddas av tak, ytor som vinklas mot norr, eller där det ofta är lä, så kan du ofta se att smuts sitter kvar. Vid tjocka färgskikt kan även krackeleringar i färgen förekomma, vilket gör att färgen börjar flagna.

Akrydoljefärg
Denna färgtypen håller ofta glansen längre än oljefärg, speciellt på skyddade ytor och den kritar sig i ett senare stadium. Om du testar att slipa på färgen med ett sandpapper blir färgen som ett “damm”. Gemensamt för både akrydoljefärg är att den luckras upp om du droppar på natronlut och sedan skrapar på färgfilmen.

Latex- och akrylatfärg 
Akrylatfärg brukar varken krita eller krackelera utan håller sig ofta fin väldigt länge. Du känner igen färgen genom att den fastnar på sandpappret när du slipar och färgytan har en porstruktur som syns om du tittar noga med förstoringsglas. Denna ytstruktur kan också ge fäste för smuts.

Du kan även testa att värma en färgflaga i varmt vatten, typiskt för akrylatfärg är att den då mjuknar. Den luckras även upp om du applicerar några droppar T-sprit och sedan skrapar på färgen.

Imponerande snabb!

“Oj vilken design! Imponerande snabb, bra balans, lätt och smidig att arbeta med, dessutom helt tyst.”

Håkan Pettersson / P&A Byggmåleri AB, Trollhättan

Cobran är överlägsen!

“Cobran är överlägsen; snabb och smidig.”

Mats Magnander / GBG Måleridesign AB, Göteborg