Skrapa bort färg genom att torrskrapa och slipa eller med hjälp av IR-värme

Oavsett om du planerar att måla om fasaden, båten, fönster eller möbler så är det viktigt att du får bort den gamla färgen först. Du vill alltid måla på ett rent, torrt och fast underlag så att den nya färgen inte lägger sig som en yta över fukt och smuts. Detta gör nämligen att resultatet inte blir lika fint och färgen kommer att flagna snabbare. När du väljer färgborttagningsmetod finns det flera faktorer att räkna in. Färgborttagning genom IR-teknik och torrskrapning är två skonsamma tekniker för miljö och människa, men har båda sina för- och nackdelar.

IR-VÄRME VS TORRSKRAPA

Speedheater Standard färgborttagning med IR

 

IR-värme

Speedheater

torrskapa färg fasad

Torrskrapa/slipa

Med färgskrapa och sandpapper

När är det bäst att välja Speedheater framför annan metod?

För färgborttagning på större ytor och speciellt om färgen inte torkat ut så pass mycket att den lossnar av sig själv, så passar Speedheaters Ir-teknik bäst. Den är också att föredra om du vill ha ett tidseffektivt arbete som inte blir speciellt fysiskt ansträngande. Att färgen lossnar så enkelt efter uppvärmning gör också att det blir enklare att få en skonsam färgborttagning, så för dig som är rädd om underlaget så kan denna metoden underlätta processen. 

Speedheater är klart det dyrare alternativet av dessa två. Samtidigt är det ett verktyg som har lång hållbarhet, kan användas till såväl möbler, fasad, snickerier och båtar med mera. Så är du en hemmafixare som tror att du eller någon i din närhet kommer få användning för den igen, så är en Speedheater en investering värd att överväga.

När är det bäst att välja torrskrapning och sandpapper framför Speedheater?

Ska du bara skrapa bort färg på en mindre, plan yta så klarar du dig bra med en enkel färgskrapa. Är färgen gammal och redan har börjat lossna så kommer det underlätta en hel del. Om inte, passar torrskrapning bäst för den som kan tänka sig att lägga lite extra tid och energi på färgborttagningsproccessen. Sitter färgen hårt kan det nämligen vara något fysiskt ansträngande att skrapa, men det går med lite tålamod och vilja. Tänk bara på att vara försiktig så att du inte tar i för hårt och skadar underlaget!

Imponerande snabb!

“Oj vilken design! Imponerande snabb, bra balans, lätt och smidig att arbeta med, dessutom helt tyst.”

Håkan Pettersson / P&A Byggmåleri AB, Trollhättan

Cobran är överlägsen!

“Cobran är överlägsen; snabb och smidig.”

Mats Magnander / GBG Måleridesign AB, Göteborg