Vanliga frågor om Speedheater

Välkommen till vår FAQ-sektion där du hittar svar på de vanligaste frågorna om Speedheater. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du kontakta vår kundtjänst för hjälp.

Att ta bort färg kan vara nödvändigt av flera skäl. Det kan vara för att förbereda ytan för målning eller för att återställa det ursprungliga utseendet på ett föremål. Att ta bort gammal färg kan också vara viktigt för att upptäcka eventuella skador eller problem under ytan.

Även om ett målerijobb är bra gjort så kommer färgen förlora sin elasticitet med tid och då kan den spricka, flaga eller förändras. Då är det dags att avlägsna färgen ända ner till träytan.

Om det ligger för många lager färg kan det tynga ytan och orsaka detaljförlust, vilket kan vara en orsak till att det är läge att ta bort all färg.

Att ta bort gamla färgskikt är ibland nödvändigt för hållbara resultat och att undvika komplikationer. Det är en viktig del av att upprätthålla en yta i optimalt skick.

Det kan finnas flera orsaker.

Ett vanligt fel är att det ligger olika färgtyper ovanpå varandra. Att blanda färgtyper är riskabelt då de ofta inte fungerar ihop, vilket kan resultera i problem som blåsor eller krakeleringar. För att säkerställa ett bra slutresultat bör färgen i dessa fall tas bort helt och målningsprocessen startas om från början.

Felaktigt förarbete i tidigare målningar kan leda till krakeleringar och flagor. Att måla när det är för varmt eller fuktigt är också vanliga misstag som kan ställa till det med slutresultatet.

Att ta bort gamla färgskikt är ibland nödvändigt för hållbara resultat och att undvika komplikationer. Det är en viktig del av att upprätthålla en yta i optimalt skick.

Ja, det kan man absolut. Men har färgen börjat spricka, flagna och lossna är det väldigt viktigt att skrapa bort alla färg på den berörda ytan. Det absolut bästa resultatet får du genom att skrapa bort alla gamla färglager och måla på en torr, jämn och ren yta. Detta ger dig en snygg finish som håller länge.

Speedheater IR-system grundades redan 1988 och är idag en välkänd och beprövad metod för färgborttagning. Här är några utav fördelarna med Speedheater:

 • Tillverkat i Sverige med övervägande sverigetillverkade komponenter.
 • Tyst i drift.
 • Vibrationsfritt under användning.
 • Hög kvalitet och lång hållbarhet.
 • Giftfritt, förgasar inte skadliga ämnen såsom bly i gammal färg.
 • Miljövänligt och energisnålt, sparar upp till 75% energi jämfört med varmluftspistol.
 • Enkelt att hantera och rengöra
 • Snabbt, ta bort färgen från underlaget på några sekunder
 • Energieffektiv med lång brinntid på lamporna.
 • Förbättrar träets kvalitet genom att torka ut fukt, döda mögel och svamp, och förbättra träets motståndskraft mot fukt.
 • Ökar livslängden på färgskikt när du målar på en torr trätren yta.
 • Enkelt att använda utan behov av förkunskaper.
 • Säkert att använda med låga temperaturer och ergonomisk design.
 • Skapar längre underhållsintervaller och hållbart resultat.
 • Ekonomiskt på lång sikt med högt andrahandsvärde.
 • Skonsam mot underlaget och ger precision i arbetet.
 • Fungerar på de flesta ytor och material.
 • Kontinuerligt utvecklingsarbete för att förbättra produkten.
 • Service & underhåll på alla maskiner

Speedheater IR-system är enkla att använda.

 • Värm
 • Skrapa
 • Måla direkt!

Här finns mer information om hur du tar bort färg med Speedheater. 

Har du ett speciellt projekt i åtanke? Kika bland våra Guider & Manuler om vi har en guide som kan hjälpa dig. Kontakta oss eller din närmaste återförsäljare om du har fler frågor eller funderingar.

Första frågan är såklart – kommer båda verktygen hjälpa dig att ta bort färg? Jajamen, men det finns många anledningar till att det är både säkrare och mer effektivt att använda Speedheaters IR-system. Här är några exempel på varför vi rekommenderar Speedheater framför en varmluftspistol.

 • Precision: De specifika infraröda våglängderna som används i Speedheater ™ värmer bara vad som är direkt framför värmekällan och inte det omgivande området. Värmepistoler blåser supervarm luft ojämnt över en bredare yta vilket ökar brandrisken och minskar effektiviteten.  Värmepistolen måste dessutom vara i konstant rörelse vilket gör det svårt att kontrollera var och hur länge färgen är uppvärmd.
 • Lägre temperatur: Speedheater ™ behöver bara värma färgen till 110-160 °C /400-600 ℉ för att separera bottenskiktet av färg från träet. Värmepistoler måste värma färg från toppen ner till 400 °C/1000 ℉ för att göra ytan redo för skrapning.
 • Mindre brandrisk:  Speedheater ™ infraröda strålar skapar bara värme i övre delen av träet och i färgen och minimerar därför risk för brandrisk.  Varmluftpistolens heta luft går mellan och under brädor och i sprickor där damm och skräp lätt kan antändas. Den höga värmen tränger in på baksidan av träet och in i materialet bakom träet. Oupptäckta från ytan, kan dessa fatta eld senare efter att skrapningen är klar.
 • Kunskap: Speedheater ™ kräver mindre förkunskaper för säker övervakning av värmen. Med Speedheater ™ kan man snabbt ta bort alla färgskikten ner till det nakna träet med några få drag. Med varmluftspistoler krävs ofta återuppvärmning och ytterligare skrapning är ofta nödvändig för att avlägsna färgen. Utan rätt verktyg och erfarenhet är riskerna stora att trät skadas.

Speedheater-systemet förbättrar träets kvalitet genom att torka ut fukt, döda mögel och svamp samt förstärka träets yta. Det resulterar i längre livslängd på färgskiktet och bättre fästning av ny färg. Enligt tester från Alcro Beckers forskningslaboratorium visar målningsunderlaget bättre egenskaper efter användning av Speedheater jämfört med nytt virke.

Ja, Speedheater-systemet är giftfritt och genererar inga farliga ångor under användning. Forskning har visat att ångorna som bildas av fukt och färg är ofarliga.

Speedheater-systemet är säkert och giftfritt och genererar inga farliga ångor under användning, det gäller alla färgtyper, även blyfärg.

Bly i färg blir till osynliga och giftiga ångor vid 480-530 °C / 900-1000 ℉. Med en mycket specifik infraröd våglängd gör Speedheater ™ sitt jobb mer effektivt men behöver bara värma färgen till 110-160 °C / 400-600 ℉. Blygaser skapas inte vid denna låga temperatur.

Dock rekommenderar vi alltid användning av värmeskyddshandskar, ögonskydd, andningsskydd eller dammskydd när man arbetar med färgborttagning. Blyfärgsrester måste hanteras noggrant och omhändertas ordentligt. Följ alltid lagar och bestämmelser om farligt avfall vid hantering av rester.

För att ta bort färg från trä med Speedheater följer du dessa steg:

 1. Placera Speedheater-maskinen på ytan där färgen ska tas bort.
 2. Justera värmeytan så att den täcker färgytan.
 3. Sätt på Speedheater-maskinen och vänta i cirka 3-20 sekunder tills färgen bubblar och ryker.
 4. Använd en skrapa för att skrapa bort den lösgjorda färgen.
 5. Upprepa processen tills all färg har tagits bort.

Ja, Speedheater-systemet kan användas på andra material än trä. Det kan också användas på sten, betong, fanér, metall och vissa plaster. Innan du använder Speedheater-systemet på ett specifikt material är det alltid bra att göra en provning på en mindre synlig yta för att säkerställa att materialet inte skadas.

Ja, det går att ta bort färg med dessa alternativ. Dock har de vissa nackdelar. Dessa är anledning och orsaken till att vår grundare startade Speedheater.

  • Med varmluft är risken stor att det blir för varmt – det är både klurigt att arbeta med och du riskerar att bränna eller t.o.m. orska gnistor som kan leda till brand på underlaget.
  • Med hög värme kan gifitiga ångor frigöras
   och du som användare riskerar att bli stående i en miljö med farliga kemikaler i luften.
  • Kemikalier är inte bara kladdigt och stökigt att arbeta med, det är också ofta farligt för vår miljö.
  • Kemikalier måste verka i flera timmar, dessutom måste du vänta innan du kan måla på underlaget när all färg väl är borta.

Speedheaters infraröda teknik kräver inte lika mycket värme och frigör därför inte farliga ångor, dessutom kan du värma, skrapa och måla direkt efteråt. Snabbt, säkert och effektivt!

Ja, Speedheater kan användas i olika väderförhållanden. Se till att ta hänsyn till försiktighetsåtgärder vid användning i fuktigt eller kallt väder, och använd alltid enheten enligt bruksanvisningen.

Värmen på ytan kommer i regel upp till ca 60-70℃ / 140-160℉.

Alla Speedheater-maskiner kan användas för att ta bort färg från olika ytor, men vissa modeller kan vara mer lämpliga för specifika ändamål. Cobran är den minsta och snabbaste – den är ett bra allroundverktyg som fungerar bra på de flesta ytor och för olika projekt. Arbetar du mestadels på medelstora och större ytor så kan Rapid Slim eller Standard vara att föredra. Arbetar du uteslutande med fasadarbeten så är Twin-maskinen tillsammans med armen den mest effektiva för ett ökat arbetsflöde.

Skall du ta bort färg som är torr eller uppvärmd? Här nedan listar vi våra ergonomiska färgskrapor.

Färgskrapor för uppvärmd färg:

 • Flexiskrapa – för fina detaljer och ett flexibelt urval av bladprofiler.
 • Profilskrapa – för grövre snickerier. Har konkava skrapblad för att passa rundade profiler.
 • Bumerangskrapa – till finare detaljer. Har både konkava och konvexa blad samt spetsiga hörn för att nå in i små vrår. Lämplig för många olika ytor.
 • Panelskrapa – för snabb skrapning av plana ytor. Har tre plana skär som snabbt avlägsnar färg.
 • Kittskrapa – renskrapning av glas och kittfalsar mm. Har ett skär som följer glasets blanka yta och lämnar mycket lite rester.
 • Kittstämjärn – verktyg som används tillsammans med kittskrapa. Avlägsnar effektigt kitt från fönsterbågen. Ett stämjärn med reglerbart stödhjul mot fönsterbågen som ger rätt djup utan att skada glaset.

Färgskrapor för torrskrapning:

 • 8-Skärsskrapa – för tvåhandsgrepps på ouppvärmd färg.

Vill du veta mer om våra färgskrapor? Ta en titt på “Välj rätt färgskrapa” för mer information.

Speedheater är bra till måna olika typer av projekt. Här är några projektidéer där du kan använda Speedheater:

 • Möbelrenovering: Fräscha upp gamla möbler genom att ta bort gammal färg eller lack.
 • Byggnadsvård: Bevara och restaurera historiska byggnader genom att avlägsna gammal färg och lack.
 • Båtrenovering. Lack kan vara riktigt klurigt att få bort, men med en Speedheater blir jobbet betydligt enklare och roligare.
 • Fönsterrenovering. En bättre kompis till att ta bort färg på fönster får man leta efter.
 • DIY-projekt: Renovera stolar, skåp, bord och mycket mer genom att bort färg med Speedheater.
 • Ta bort kondens. Speedheater är en mycket bra hjälp när man behöver ta bort kondens i tillexempel en båt.
 • Bränn bort ogräs. Undvik kemikaler och bränn bort ogräset istället!

Det enda som krävs är en enkel tryckning. Med tryckningen justeras bladets vinkel för att du skall kunna använda alla sidor av skrapbladet utan att behöva göra ett bladbyte. Flexiskrapan gör det möjligt att snabbt anpassa skrapprofilen på några sekunder. Skrapan är utformad med två fasta arbetslägen för optimala vinklar.

Flexiskrapan har ett unikt bladfäste som bara vinklas om med ett lätt tryck och på så sätt gör det enkelt att använda alla sidor på skrapbladet utan att behöva montera om skrapskären. När du vill byta profilblad skruvar du bara upp skruven, sätter dit ett nytt skrapblad och skruvar åt. Klart! För ökad flexibilitet är alla våra skrapblad kompatibla med alla våra färgskrapor.

När du vill byta profilblad skruvar du bara upp skruven, sätter dit ett nytt skrapblad och skruvar åt. Klart! För ökad flexibilitet är alla våra skrapblad kompatibla med alla våra färgskrapor.

Perfekt projekt tillsammans med en Speedheater. Här kan du ta del av vår guide för fönsterrenovering. Komplett med instruktioner som kan hjälpa dig på vägen. Är det något mer du undrar? Kontakta oss eller din närmaste återförsäljare så hjälper vi till!

Här kan du ta del av vår guide för fasadrenovering. Komplett med instruktioner som kan hjälpa dig på vägen. Är det något mer du undrar? Kontakta oss eller din närmaste återförsäljare så hjälper vi till!

Här kan du ta del av vår guide för båtrenovering. Komplett med instruktioner som kan hjälpa dig på vägen. Är det något mer du undrar? Kontakta oss eller din närmaste återförsäljare så hjälper vi till!

Här kan du ta del av vår guide för möbelrenovering. Komplett med instruktioner som kan hjälpa dig på vägen. Är det något mer du undrar? Kontakta oss eller din närmaste återförsäljare så hjälper vi till!

Speedheater säljs via återförsäljare eller här på vår hemsida. Hitta din närmsta återförsäljare här!

Leveranstiden varierar beroende på vart leveransen skall skickas och vilken fraktmetod du väljer. Välkommen att kontakta vår kundservice för mer information.

Vi levererar till nästan alla länder i världen. Dock finns det finns några undantag dit vi inte kan eller får leverera.

Vad är leveranstiden?

 • Sverige 1-3 dagar (någon dag längre i glesbygd och öarna)
 • Norden 3-5 dagar
 • Europa 3-7 dagar
 • USA/Kanada 3-10 dagar beroende på vilken delstat och tullhanteringar
 • Austrailen 5-10 dagar
 • Övriga länder 5-10 dagar

I vissa fall kan förseningar uppstå beroende på yttre faktorer som vi inte kan råda över.

 • I Norden kan du som privatperson få dina leveranser till ombud eller hemleverans. Till företag erbjuder vi till dörren eller till ombud.
 • I Europa och övriga världen får du dina leveranser till din dörr

I Sverige och Norden arbetar vi i dagsläget med DHL Express, DHL Freight, Bring och Schenker.

I Europa arbetar vi med DHL Freight till de flesta länderna

USA, Canada, Australien och övriga delar av världen använder vi oss av DHL Express samt till USA även UPS.

Vi arbetar kontinuerligt med att hitta och möta upp med så bra leveranskvalitet som möjligt.

Frakten varierar beroende på volym och vart i världen paketet ska skickas. Vi arbetar aktivt med att få så förmånliga fraktpriser som möjligt till våra kunder.

Du kan prova att själv räkna ut din fraktkostnad genom att lägga en produkt i varukorgen – gå in till Varukorgen – välj “Beräkna frakt” eller “Ändra frakt” – Välj Land, Postnummer och Stad

 • Beställningar som skall till USA skickas i första hand från vårt lager i Virginia – USA
 • Övriga beställningar skickas från vårt huvudkontor, lager och produktion i Alingsås – Sverige

I samband med att din leverans blir upphämtad från vårt lager så skickar transportören ett sms eller mail med spårningsnummer så du kan följa din leverans.

Har du ditt spårningsnummer, så är första steget att kontakta det fraktbolag som hanterar din leverans. Det är det enklaste och snabbaste sättet att få svar på vart din vara befinner sig.

Om du saknar spårningsnummer eller transportbolaget inte kan hjälpa dig kan du kontakta oss på Speedheater System AB på info@speedheater.com så ska hjälper vi till.

Normalt ligger försändelsen kvar hos ombud i 14 dagar och hos terminal 5 dagar. Därefter går den tillbaka till oss. De eventuella kostnader som uppstår i samband med returen debiteras dig som kund om inget annat överrenskommits mellan Speedheater System AB och dig som kund.

Upptäcker du en skada i samband med mottagandet av leveransen skall du  uppmärksamma chauffören/ombudet direkt på detta. Chauffören behöver göra en anteckning/dokumentering för att du som kund ska kunna styrka att du inte orsakat skadan.

En reklamation behöver upprättas. Ta kort (om möjlighet finns) på emballaget innan du öppnar det, samt fota eventuella skador på varan/varorna som uppstått i samband med skadan.

Därefter kontaktar du oss på info@speedheater.com så hjälper vi till.

Fraktavgift avser den kostnad som transportbolaget tar ut för att frakta en vara från en plats till en annan. Alla företag hanterar sina fraktavgifter på olika sätt. Här på Speedheater debiterar vi bara en liten del av den faktiska fraktavgiften till dig som handlar hos oss, resten står vi själva för.

Tull är en skatt man betalar när man importerar en vara. I vissa länder, betalar man även tull när man exporterar en vara. Länder tar ut tull för varor vid import av skattemässiga skäl eller för att skydda sin egen industri från konkurrens från importerade varor.

Speedheater har ingen möjlighet att påverka tullkostnader eftersom dessa helt hanteras av varje lands myndigheter. Observera att tullkostnader, om de är tillämpliga, är köparens ansvar. Vi uppmanar våra kunder att vara medvetna om tullbestämmelserna i sina respektive länder.

Tull är en skatt man betalar när man importerar en vara. I vissa länder, betalar man även tull när man exporterar en vara. Länder tar ut tull för varor vid import av skattemässiga skäl eller för att skydda sin egen industri från konkurrens från importerade varor.

Det är transportbolaget som hanterar tullprocessen och räknar ut kostnaden. En faktura skickas ut till leveransmottagaren via sms/mail eller brev. Först när fakturan är betald görs leveransen.

Speedheater har ingen möjlighet att påverka tullkostnader eftersom dessa helt hanteras av varje lands myndigheter. Observera att tullkostnader, om de är tillämpliga, är köparens ansvar. Vi uppmanar våra kunder att vara medvetna om tullbestämmelserna i sina respektive länder.

Kontakta ditt lands myndighet för mer information
Alla länder hanterar tullprocessen och skatter olika, vi rekommenderar därför att du kontaktar myndighet, transportbolag och/eller berörda avdelningar för just ditt land.

När du handlar en vara från ett annat land kan det förekomma tullomkostander i samband med importen eller exporten av varan. Det är varje land som beslutar vilka kostnader och regler som gäller. Speedheater kan inte påverka dessa kostnader utan det är ditt ansvar som kund att se över vilka regler som gäller för ditt land.

Speedheater har i dagsläget två lagerplatser: Alingsås/Sverige och Virginia/USA. När du handlar hos oss så försöker vi i största möjliga mån skicka varan från det lagret som är närmast dig.

 • Handlar du mellan länder inom Europa belastas du i regel inte av tullomkostnader
 • Handlar du mellan länder utanför Europa så är det ofta förenat med tullomkostnader

Kontakta ditt lands myndighet för mer information
Alla länder hanterar tullprocessen och skatter olika, vi rekommenderar därför att du kontaktar myndighet, transportbolag och/eller berörda avdelningar för just ditt land.

Hur stor tullavgiften blir beror på vad för slags vara du köpt, vad den kostar och från vilket land den kommer från. Vissa varor är har ingen tullavgift.

Utöver tullavgiften kan du också behöva betala moms på varorna som du köper.

Transportbolagen kan också ta ut en hanteringsavgift för att hantera en tulldeklarations som upprättas i samband med ditt inköp. Kostnaden är olika för varje transportbolag. Vi rekommenderar att du kontaktar transportbolaget om du vill ha mer information kring deras prissättningar.

Alla fraktbolag har olika rutiner. Vi rekommenderar att ni kontaktar det fraktbolag som hanterar er leverans och begär information från dom. Det finns en risk att bli belastad av ytterligare omkostnader om man väljer att inte betala tullavgiften eller lösa ut sitt paket.

När du returnerar varorna och du har betalat tullavgifter och tillhörande skatter, kommer dessa att återbetalas av berörda myndigheter och transportbolag.

Förläng hållbarheten på din Speedheater med regelbundet underhåll och rengöring både innan och efter användning.

 1. Koppla alltid ur din Speedheater från strömuttaget innan rengöring
 2. Låt alltid enheten svalna helt.
 3. Använd en borste eller trasa för att fördiktigt avlägsna eventuell smuts eller färgrester från produkten.
 4. Innan användning skall du regelbundet kontrollera sladd och anslutningarna för eventuella skador.
 5. Förvara Speedheater på en ren och torr.

Följ alltid användnings -och underhållanvisningar i medföljande produkt -och garantiblad.

Vi erbjuder 1-års garanti på alla våra produkter. Vi ersätter också normalt sett alla produktions -och fabrikationsfel, dock behöver vi oftast göra en individuell bedömning för respektive ärende.

I regel kan vi också erbjuda service och reparation för eventuella skador och fel. Vid frågor, ta kontakt med din produktåterförsäljare eller kontakta gärna oss direkt.

Vi erbjuder 1-års garanti på alla våra produkter. Vi ersätter också normalt sett alla produktions -och fabrikationsfel, dock behöver vi oftast göra en individuell bedömning för respektive ärende.

I regel kan vi också erbjuda service och reparation för eventuella skador och fel. Vid frågor, ta kontakt med din produktåterförsäljare eller kontakta gärna oss direkt.

Vi har ett flertal reservdelar till försäljning här på vår hemsida. Vi erbjuder också service och reparation på våra produkter. Vid frågor, ta kontakt med din produktåterförsäljare eller kontakta oss direkt.

På vår webbplats erbjuder vi flera betalningsalternativ för att passa ditt behov, inklusive PayPal, Swish, kredit-/betalkort, faktura och delbetalning. Tillgängligheten varierar beroende på ditt hemland.

Se våra köpvillkor för mer information.

Speedheater bidrar till en mer miljövänlig renovering genom att ta bort behovet av farliga kemikalier och lösningsmedel. Vår teknik använder infraröd värme för att mjuka upp färgen, vilket minskar miljöpåverkan och skapar en hälsosammare arbetsmiljö.

Speedheater System finns att köpa i en mängd olika butiker och hos återförsäljare över hela Norra Europa, USA och Kanada. Vi är stolta över alla våra återförsäljare! Vill du bara hyra en Speedheater? Det finns uthyrningsfirmor också, allt för att vi ska kunna skapa fler möjligheter till miljövänlig, enkel färgborttagning. Här kan du hitta en återförsäljare nära dig!

Det ska vara enkelt och roligt att jobba som vår avtals-ÅF. Vill du ha mer information om vad det innebär att vara återförsäljare för Speedheater så är du varmt välkommen att kontakta vår försäljningschef Johanna Orinder redan idag på telefon +46(0)31-3368553 eller e-post johanna@speedheater.com.

Om färgen innehåller bly bör den lämnas som farligt avfall för återvinning. Vid osäkerhet bör all färg betraktas som farligt avfall. Övrig färg lämnas in på miljöstation eller återvinningscentral. Förpackningar med färgrester, även intorkade, lämnas också där. Det gäller även om färgen är vattenlöslig.

Fler frågor eller funderingar?

Vänligen kontakta oss för mer information.

Kontakta oss